ГРАФІЧНІ ТЕХНІКИ ВІЗУАЛІЗАЦІЇ ТА МІСЬКА КУЛЬТУРА В ДИЗАЙНІ БРЕНДУ МІСТА - Цін, Лю; Шмельова-Нестеренко, Олександра (Теорія та практика дизайну, 2025)
Мета. У даній статті розглянуто використання графічних методів візуалізації в дизайні брендів міст для ефективної інтеграції та репрезентації міської культури. Стаття підкреслює значення культурної спадщини у створенні унікальної ідентичності міста та підвищенні його конкурентоспроможності на глобальному рівні. Методологія. Дослідження поєднує огляд літератури з порівняльним аналізом реальних прикладів брендів міст. Техніки візуальної репрезентації розглядаються на конкретних випадках, таких як Арлон, Бельгія, та Львів, Україна, де характерні графічні стилі відображають регіональні особливості. Аналіз охоплює як фігуративний, так і абстрактний підходи до дизайну, щоб виявити, як кожен метод підтримує міську культуру в процесі створення бренду. Результати. Дослідження показує, що інтеграція міської культури в дизайн бренду за допомогою графічної візуалізації зміцнює ідентичність бренду та емоційний зв’язок із мешканцями та відвідувачами. Фігуративні елементи, такі як пам’ятки та символи, підкреслюють історичні та культурні риси, тоді як абстрактні дизайни використовують спрощені форми для створення сучасної, але культурно обґрунтованої ідентичності. Наукова новизна. У статті пропонується новий підхід до брендингу міст, який показує як реалістичні і абстрактні візуальні техніки можуть втілювати сутність міської культури у дизайні міської айдентики. Дане дослідження також забезпечує теоретичну основу для розуміння візуальної мови, що передає культурну спадщину та сучасну привабливість міста. Практична значущість. Результати дослідження пропонують цінні рекомендації для міських планувальників, дизайнерів та політиків, які прагнуть інтегрувати культурну спадщину у стратегії брендингу. Завдяки використанню обох стилів дизайну міста можуть просувати свою унікальність та посилювати глобальне визнання, підтримуючи туризм та інвестиції.