ВИБІР 3D-СКАНЕРА ДЛЯ ЗАВДАНЬ ДИЗАЙНЕРА - Кузьменко, Володимир; Остапенко, Наталія (Теорія та практика дизайну, 2025)
Сучасний розвиток технологій 3D-сканування дозволяє відтворювати видиму реальність у віртуальному світі. Наприклад, дизайнери можуть експериментувати з оцифрованим одягом у різних графічних редакторах, змінюючи його колір, текстуру матеріалу тощо. Це дозволяє їм переглядати варіанти дизайну, не витрачаючи час на реалізацію наступної ітерації продукту, що полегшує їхню роботу. Відомо, що 3D-сканер – це пристрій для побудови цифрових тривимірних моделей на основі аналізу реального об’єкта або середовища для збору даних про його форму і, якщо можливо, колір. Загалом, 3D-сканери можна розподілити на два типи сканування: контактне та безконтактне. В статті розглянуто відомі розповсюджені методи активного та пасивного безконтактного сканування. Коротко описано їх недоліки та переваги. Методологія. Ґрунтується на систематизації та узагальненні, порівняльному аналізі типів 3D-сканерів, інформаційно-дослідницьких підходах. Результати. Доцільність використання смартфона як сучасного інструменту для дизайнерів доведена не тільки для фотограмметрії сьогодні, але й відкриває перспективи для активного сканування в майбутньому. Це пов’язано з постійним вдосконаленням камер смартфонів, збільшенням їх обчислювальних потужностей і впровадженням нових технологій, таких як LiDAR / Time of Flight сканерів у деяких моделях. У статті перераховані типи активних і пасивних пристроїв для тривимірного сканування та описані принципи їх роботи. Наведено графічне зображення компонування робочих елементів активних і пасивних 3D-сканерів. На основі аналізу досліджень надано рекомендації щодо використання пристрою для сканування. Наукова новизна. Проаналізовано методи сканування, показано недоліки та переваги методів. Практична значущість. Проаналізовано технології 3D-сканування, надано рекомендації щодо вибору.