ОПТИМІЗАЦІЯ ПРОЄКТУВАННЯ ПЕРЕТИНІВ АВТОМОБІЛЬНИХ ДОРІГ І ЗАЛІЗНИЧНИХ КОЛІЙ - Чернишова, Оксана Сергіївна; Степанчук, Олександр Васильович (Теорія та практика дизайну, 2025)
Анотація. У статті розглянуто проблеми перетинання автомобільних доріг і залізничних колій з точки зору безпеки та економічних показників. Надано рекомендації стосовно принципів прийняття проєктних рішень при будівництві транспортних розв’язок в різних рівнях та підвищенні рівня облаштування залізничного переїзду. Мета роботи полягає у дослідженні умов безпеки на переїздах при різних розмірах руху поїздів та автотранспортних засобів, а також розробки рекомендацій щодо доцільності улаштування розв’язок у різних рівнях з урахуванням експлуатаційних та економічних факторів. Методологія. Методи дослідження: аналіз літературних джерел, статистичних і експериментальних даних стосовно впливу затримок транспортних засобів на експлуатаційні та економічні показники, а рівня облаштування переїздів – на показники безпеки. Результати. Розглянуто показники, які впливають на рівень безпеки перетинань автомобільних доріг із залізницями. Досліджено вплив затримок на залізничних переїздах на показники безпеки, екологічні показники, додаткові витрати на утримання автотранспортних засобів та обслуговування дорожнього одягу. Запропоновано методику оцінки перетинів, які потребують розділення у вертикальній площині першочергово. Наукова новизна. У статті вперше запропоновано комплексний підхід при оцінці ефективності будівництва розв’язок у різних рівнях на перетині автомобільних доріг із залізничним коліями з урахуванням показників безпеки, експлуатаційних та економічних показників. Отримані результати корисні для планування розвитку міст та магістральних автомобільних доріг. Практична значущість. Результати роботи можуть застосовуватися для оцінки рівня безпеки перетинань автомобільних доріг із залізницями, а також прогнозування економічних втрат від наявних залізничних переїздів та обґрунтованості будівництва шляхопроводів.