ТЕХНОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ РЕСТАВРАЦІЇ РОМАНЦЕМЕНТНИХ ДЕКОРАТИВНИХ ДЕТАЛЕЙ БАЛКОНІВ ЗАБУДОВИ ЛЬВОВА КІНЦЯ ХІХ – ПОЧАТКУ ХХ СТОЛІТЬ - Федоришин, Андрій Григорович; Рибчинський, Олег Валерійович (Теорія та практика дизайну, 2025)
Анотація. Для забудови кінця ХІХ – початку ХХ століть характерним є застосування нових матеріалів, зокрема романського цементу. Важливим акцентом фасадів тодішньої забудови Львова були балкони. Дана забудова часто знаходиться на вулицях із інтенсивним потоком людей. Водночас більшість балконів вказаного періоду перебуває в незадовільному або аварійному стані, що є загрозою для людей. Попередні ремонти зазвичай виявилися невдалими, тому балкони даного періоду потребують застосування правильного технологічного підходу при їх реставрації. Мета публікації. Визначити стан збереженості та розкрити технологічні аспекти реставрації декоративних деталей створених з романського цементу на балконах в забудові Львова кін. ХІХ – поч. ХХ ст. Методологія досліджень в статті базується як на загальнонаукових, так і на спеціальних дослідженнях. На першому етапі було задіяно такі емпіричні методи, як спостереження та порівняння балконів однієї з вулиць Львова, після цього було застосовано емпірико-теоретичні методи аналізу, та теоретичні методи узагальнення, визначення опису. Окрім цього були задіяні такі спеціальні методи, як групування за типами, оцінка стану та прогнозування його зміни з часом. Результати. Проаналізовано стан балконів однієї з вулиць даного періоду, згруповано їх за типами декоративного вирішення. Визначено кількість аварійних балконів, показано неефективність попередніх ремонтів. Сформовано технологічні аспекти реставрації декоративних деталей з романського цементу в залежності від типу балкону. Наукова новизна. Розглянуто балкони в забудові Львова кін. ХІХ – поч. ХХ ст. на прикладі однієї з вулиць. Визначено особливості, спільні та відмінні риси в застосуванні романських цементів в декоруванні даних балконів Практична значущість Визначено стан збереженості та аварійність балконів на вул. Степана Бандери у Львові. Запропоновано технологію їх реставрації.