ДОСЛІДЖЕННЯ ДЕФОРМАЦІЙ УСАДКИ КЕРАЛІТОБЕТОНУ НА КАРБОНАТНОМУ ПІСКУ - Столевич, Ігор; Постернак, Олександр; Ковтуненко, Олексій; Петраш, Світлана; Уразманова, Надія (Теорія та практика дизайну, 2025)
Мета. Метою роботи є дослідження усадки кералітобетону на карбонатному піску в тому числі під впливом факторів складу. Методологія. Дослідження усадки і повзучості кералітобетону на карбонатному піску проводили за методикою планування експерименту. В якості факторів прийняті: 1.Витрата цементу Ц, кг/м3 –X1. 2.Агрегатно-структурний фактор r – X2. 3.Вік бетону до моменту завантаження t0, діб. – X3. Деформації усадки визначались у відповідності з вимогами [10]. Результати. Наші досліди і досліди [4; 9; 13; 14; 17] підтвердили відоме правило про незалежність впливу витрати цементу в межах звичайних норм для отримання сумішей однакової рухомості. Отже, збільшення витрати цементу при постійній витраті води, призводить до підвищення міцності та відносного об’єму кристалічного зростку, який, як і інертний заповнювач, здійснює стримуючий вплив на об’ємні змини гелю, що супроводжуються усадкою бетону. Причиною вологофізичних явищ у цементному камені, що викликають його усадку, є вода. Тому для найбільш повного відображення впливу факторів складу в структуру залежності необхідно ввести витрату води. Наукова новизна. Послідовне застосування дисперсійного, кореляційного і регресійного аналізів результатів експериментальних досліджень дозволило встановити структуру залежності між εsc(∞, tw) і факторами складу В, Ц, r, визначити коефіцієнти при членах регресії та необхідні статичні характеристики. Практична значущість. Прогнозування граничних величин деформацій усадки εsc(∞ ,tw) має важливе значення для їх нормування і подальшого проектування складів бетону. Однак практичне застосування рівняння регресії для прогнозування εsc(∞,tw) складно, оскільки воно лише непрямим чином враховує вплив такого фактору, як кількість води затворення.