КРИТЕРІЇ ВИЗНАЧЕННЯ ІСТОРИЧНИХ СІЛ ТА СЕЛИЩ КИЇВЩИНИ. ЇХ ПРИНАЛЕЖНІСТЬ ДО ОБ’ЄДНАНИХ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД - Радзей, Олексій Володимирович (Теорія та практика дизайну, 2025)
Анотація: З огляду на низку негативних факторів, найвизначнішим з яких є руйнівні наслідки повномасштабної агресії росії проти України, особливо гостро постає проблема захисту історико-культурної спадщини регіонального та національного значення. В контексті її вирішення, маємо на меті закцентувати увагу на збереженні та регенерації історичного сільського поселення, як середовища існування пам’яток культури та археології, так і самоцінного документа історії розвитку регіону. Однак, тут ми безпосередньо зіштовхуємося з проблемою визначення історичного сільського поселення. Мета. Виявити та систематизувати критерії визначення історичних сіл та селищ Київщини у складі об’єднаних територіальних громад (далі ОТГ). Виявити та порівняти історико-культурний потенціал місцевих ОТГ. Методологія. Матеріал статті та основні висновки ґрунтуються на таких методах: історичний, що сприяє цілісному сприйняттю об’єкта дослідження в історичному та культурному контексті регіонального та загально національного розвитку; метод порівняльного аналізу виявляє характер розвитку та стан дослідженості історичних сільських поселень Київщини в контексті вітчизняних та закордонних досліджень сільських історичних поселень і практику їх регенерації; статистичний, який ґрунтується на зборі статистичних даних шляхом опитування певної вибірки респондентів. Результати. В процесі дослідження було виявлено та систематизовано деякі основні критерії визначення історичних сіл та селищ Київщини у складі об’єднаних територіальних громад. Був наближено визначений та порівняний історико-культурний потенціал місцевих ОТГ. Наукова новизна. Стаття вперше декларує комплексний підхід до визначення поняття історичних сільських поселень та обґрунтування важливості їх збереження, зокрема як складових ОТГ. Практична значущість. Викладеним матеріалом маємо на меті скласти вагоме обґрунтування подальших досліджень історичних сільських поселень, зокрема в інших областях України. Це важливо як для доповнення загальної цілісної історіографічної картини в регіонах так і для виявлення історико-культурного потенціалу місцевих об’єднаних територіальних громад. Облік і належна охорона історичних сільських поселень унеможливлять їх повну втрату як документів історії регіонального або національного значення.