ЕФЕКТИВНІСТЬ ЗАСТОСУВАННЯ БОЛТОВИХ З’ЄДНАНЬ ДЛЯ ЗБІРНОГО ЗАЛІЗОБЕТОНУ - Паливода, Олександр Анатолійович; Горб, Олександр Григорович; Лапенко, Олександр Іванович; Петрікей, Ігор Іванович (Теорія та практика дизайну, 2025)
Анотація. У цій публікації представлено огляд стану справ у сфері використання збірних залізобетонних конструкцій, розглянуто фактори, які стримують і обмежують розвиток даного напрямку, а також чинники, які стимулюють впровадження збірного залізобетону в майбутньому. Виконано порівняння витрат на улаштування з’єднання збірної залізобетонної колони з фундаментом. Метою дослідження є визначення оптимального варіанту вузла з’єднання збірної залізобетонної колони з фундаментом шляхом виконання техніко-економічних розрахунків запропонованих варіантів на реальному об’єкті будівництва. Методологія. Методи дослідження: аналіз літературних джерел, проєктної документації, що стосуються виконання вузла з’єднання збірної залізобетонної колони з фундаментом. Результати. Виконано порівняння техніко-економічних показників, зокрема обсягів і вартості основних операцій та матеріалів (виробів), необхідних для виконання з’єднання збірної залізобетонної колони з фундаментом, на прикладі двох рішень, що мали місце при розробці проєктної документації на будівництво підприємства, а саме: болтове з’єднання колон з фундаментом і фундамент стаканного типу. Наукова новизна. Запропоновано аналітичні показники, що дозволяють застосувати оптимальні варіанти при виборі конструктивних рішень для з’єднання збірних залізобетонних конструкцій. Практична значущість. Практична цінність цього дослідження полягає у використанні аналітичних показників і концептуального програмного комплексу для аналізу та оптимізації конструктивних рішень щодо виконання з’єднань збірних залізобетонних конструкцій.