ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ РЕЦИРКУЛЬОВАНИХ БЕТОННИХ КОНСТРУКЦІЙ У СКЛАДІ БЕТОННИХ СУМІШЕЙ - Грабовчак, Валентина Валентинівна; Ковальчук, Олександр Юрійович (Теорія та практика дизайну, 2025)
Анотація. У цій статті проведено теоретичний аналіз можливості використання рециркульованих бетонних конструкцій у складі бетонних сумішей. Дана проблема вимагає особливої уваги, адже на сьогодні в Україні накопичилось вже майже 12 млн тонн будівельного брухту, яке зберігається на тимчасових звалищах і створює негативні екологічні ризики. Зважаючи на це в нашій країні вже досягли розуміння, що залишки від зруйнованих будівель належать до матеріальних ресурсів, які можна використовувати у будівельній галузі при виробництві матеріалів. Мета – теоретичний аналіз особливостей використання рециркульованих бетонних конструкцій у складі бетонних сумішей. Методологія дослідження передбачає дослідження впливу залишків органіки, продуктів горіння, тощо у складі рециркульованого заповнювача на властивості бетонної суміші та бетону на її основі. Результати. Реалізація впровадження технологій з використанням рециркульованих бетонних конструкцій у складі бетонних сумішей дозволить підвищити ефективність використання таких матеріалів для будівництва та відновлення промислових комплексів хімічної, оборонної, сільськогосподарської та харчової галузей економіки, а також при спорудженні інфраструктурних та спеціальних об’єктів. Наукова новизна. Визначення процесів зменшення дефектності структури рециркульованого заповнювача та бетону на його основі в цілому, ретельного підбору в’яжучої речовини при проєктуванні складу бетонної суміші з огляду на підвищену дефектність такого заповнювача як продукту переробки зруйнованих бетонних конструкцій, а також з огляду на можливу наявність в його складі залишків органічних сполук та продуктів горіння. Практична значущість. Практична цінність цього дослідження полягає в його потенціалі для розвитку будівельної галузі, який відкриє можливість утилізації великотоннажних відходів бойових дій, а також дозволить розширити варіативність отримання бетонів різного призначення.