ІНКЛЮЗИВНІСТЬ У ФОРМУВАННІ ЛАНДШАФТУ ДЛЯ РІВНОПРАВНОГО ОСВІТНЬОГО СЕРЕДОВИЩА - Малік, Тетяна Вячеславівна; Пащенко, Ганна Вікторівна; Вітт, Лілія Миколаївна (Теорія та практика дизайну, 2024)
Анотація. Мета – оцінити та з’ясувати вирішальну роль інклюзивності у формуванні справедливого освітнього середовища. Автори заглиблюються у фундаментальне уявлення про те, що освіта має бути універсальним правом, доступним для всіх, незалежно від їхнього походження, здібностей чи особистості. Методологія. У статті використано загальнонаукові методи дослідження: аналіз, синтез, порівняння, узагальнення. Для вивчення стану інклюзивності в ландшафтному дизайні територій закладів вищої освіти використано методи контент-аналізу й експертних оцінок. Викладено методологію роботи для покращення доступності й інклюзивності ландшафту кампусу. Результати дослідження викривають незручність, що домінує, сучасного стану територій навчальних закладів України. Наявні структури ландшафтної території стають викликом для людей з обмеженими можливостями, незважаючи на обов’язкову вимогу щодо інклюзивного планування. Ідея інклюзії, що виникла внаслідок усвідомлення цінності людської багатоманітності та відмінностей між людьми, виключає будь-яку дискримінацію та відображає одну з головних ознак демократичного суспільства: усі люди є цінними членами суспільства та мають рівні права, зокрема щодо здобуття освіти, незважаючи на особливості їхнього психофізичного розвитку. Ця невідповідність підкреслює нагальну потребу в комплексній реформі дизайну та планування освітніх просторів. Наукова новизна статті полягає в обґрунтуванні необхідності врахування інклюзивних принципів у дизайні територій коледжів і закладів вищої освіти, дослідженні конкретних аспектів дизайну ландшафту, а також використанні нових технологій та інноваційних підходів. Значною науковою новинкою в кампусному ландшафті щодо інклюзивності у формуванні рівноправного освітнього середовища є впровадження принципів універсального дизайну для навчання, які зосереджується на розробленні освітніх просторів, матеріалів і практик, щоб задовольнити широкий спектр потреб студентів, зокрема й людей з обмеженими можливостями. Стаття може бути корисною для формування ефективної політики та програми університетів з питань інклюзивності.