РОЛЬ МЕМОРІАЛЬНИХ САДОВО-ПАРКОВИХ КОМПЛЕКСІВ У ЗБЕРЕЖЕННІ КУЛЬТУРНОЇ ТА ІСТОРИЧНОЇ СПАДЩИНИ - Лисучевська, Марина Юріївна; Косик, Оксана Іванівна (Теорія та практика дизайну, 2023)
У статті подано огляд українських та світових меморіальних парків, визначено їх функціональність та вплив на сучасне суспільство. Розглянуто їхню роль, історію, архітектурні особливості. З’ясовано, що меморіальні садово-паркові комплекси впливають на формування історичної свідомості та поширення культурних цінностей. Окреслено, що вони є важливими елементами культурної спадщини та гармонійного розвитку сучасного суспільства. Показано значення цих об’єктів для збереження пам’яті про трагічні події та стихійні лиха, інформування населення щодо суспільно важливих проблем сьогодення. Метою дослідження є аналіз впливу і значення меморіальних садово-паркових комплексів у сучасному суспільстві та з’ясування їхньої ролі у формуванні історичної пам’яті, свідомості та моральних цінностей епохи. Методологія дослідження базується на аналізі літературних джерел, архівних матеріалів та проведенні експертних оцінок. Результати аналізу показують, що меморіальні садово-паркові комплекси відіграють важливу роль у збереженні та популяризації культурної та історичної спадщини, забезпечуючи доступ до цінних об’єктів для широкої громадськості. Вони є не лише місцями зберігання артефактів минулих епох, а й центрами освіти, культурно-просвітницької роботи та туристичного розвитку. Наукова новизна полягає у виявленні ключової ролі, яку відіграють меморіальні садово-паркові комплекси у збереженні та популяризації культурної спадщини, а також у пропозиціях щодо поліпшення їх ефективності у збереженні історичних цінностей. Їх значення полягає у тому, що вони є не лише місцями відпочинку, а й носіями пам’яті, що відображається у пейзажі, архітектурі, скульптурі та багатьох елементах, що розповідають про історію. Меморіальні сади та парки сприяють збереженню історичних фактів, традицій, культурних цінностей та спадщини суспільства, розширюють освітні можливості та сприяють розвитку туризму. Вони стають важливими центрами, що відображають багату спадщину країни та служать місцем патріотичного виховання і культурного обміну. Практична значущість полягає у розкритті функціоналу меморіальних садово-паркових комплексів, спрямованого на збереження та популяризацію культурної та історичної спадщини, що сприятиме подальшому розвитку культурно-мистецького середовища та туристичному потенціалу регіонів.