ІННОВАЦІЇ ДЛЯ ПІДТРИМКИ ПРОЦЕСУ РЕАБІЛІТАЦІЇ ОСІБ З ОБМЕЖЕНИМИ МОЖЛИВОСТЯМИ - Гнатюк, Лілія Романівна; Журавльова, Ксенія Сергіївна (Теорія та практика дизайну, 2023)
Реабілітація військовослужбовців і жінок в Україні після поранень, пов’язаних із війною, є надзвичайно актуальною та життєво необхідною для фізичного, психологічного та соціального благополуччя ветеранів і має значний вплив на їхню успішну реінтеграцію у цивільне життя. Цей проєкт представляє інноваційні засоби реабілітації військовослужбовців в Україні, зосереджуючись на установах та їхніх цілях. Окрім того, обговорюються міжнародні програми допомоги, спрямовані на підтримку українських військових у їх реабілітації. Методологія дослідження включає огляд доступної літератури, звітів та офіційних документів. Результати дослідження висвітлюють проблеми та можливості надання реабілітаційних послуг військовослужбовцям в Україні та мають значення для практики проєктів у сфері охорони здоров’я та допоміжних послуг. Мета дослідження – виявити доступність, ергономічність та застосування універсального дизайну в обладнанні, яким комплектуються реабілітаційні центри України. Окрім того, мета роботи полягає у тому, щоб вивчити, проаналізувати та вирішити різні аспекти, пов’язані з інфраструктурою та обладнанням у цих центрах, а також представити особистий розвиток, зважаючи на те, що заклади спрямовані на ефективне задоволення потреб різноманітної клієнтури, зокрема військовослужбовців та ветеранів. Дослідження також може бути корисним для практики проєктування у сфері охорони здоров’я та допоміжних послуг, оскільки враховує специфічні потреби ветеранів, включаючи доступність приміщень, служб психічного здоров’я та програм професійної підготовки. Методологія дослідження включає аналіз структури та функцій інституцій, а також оцінку програм міжнародної допомоги та досвіду, наявного в українських військових [6]. Хоча дані конкретних учасників дослідження не наводяться з міркувань конфіденційності в умовах війни, висновки ґрунтуються на загальнодоступній інформації та експертному аналізі. Для збору інформації було проведено комплексний огляд наявної літератури, офіційних звітів та документів щодо реабілітації військовослужбовців в Україні. Наукова новизна. Упровадження розроблених та розглянутих у ході дослідження технологій дасть змогу підвищити якість медичної допомоги військовослужбовцям і жінкам та забезпечити рівний доступ до безпечних, ефективних та інклюзивних реабілітаційних послуг, засобів і умов. Практична значущість. На основі проведених досліджень представлено персональну інновацію для підтримки процесу реабілітації людей з інвалідністю.