ІНОВАЦІЙНІ МЕТОДИ ОРГАНІЗАЦІЇ МУЗЕЙНОГО КОМПЛЕКСУ - Сидорчук, Тетяна Юріївна; Жовква, Ольга Іванівна (Теорія та практика дизайну, 2023)
Постановка проблеми. Проблематика проєктування музеїв полягає в застарілості традиційних підходів та недостатній залученості відвідувачів. Традиційні підходи до проєктування музеїв не завжди задовольняють сучасні вимоги та очікування відвідувачів. Це вимагає використання інноваційних технологій для привернення уваги та залучення широкої аудиторії. Мета статті являє собою формування інноваційних методів до організації музейного середовища та аналіз сучасних технологій які змінюють традиційне розуміння використання простору. Методологія. Визначена на основі огляду різних за функціями музейних комплексів; порівняння та узагальнення досвіду проектування у вітчизняній та зарубіжній архітектурі; аналізі технологічного забезпечення даних і систем, що застосовуються в сучасному музейному проектуванні; розгляді статистичних даних щодо відвідуваності музеїв та взаємодії відвідувачів з експозиціями. Результати. Обґрунтування та визначення переваг інновацій у музейному проєктування та їх значущість для сучасної архітектури. Раціональне використання потенціалу технологій для розв’язання проблем, пов’язаних із застарілими підходами та компактністю використання простору. Наукова новизна. Дослідження сприяє розвитку організації музейного середовища із використанням сучасних технологій. Узагальнення та систематизація інноваційних методів для популяризації музеїв. Практична значущість полягає у розширенні знань та конкретних рекомендаціях щодо використання музейних технологій у проєктуванні музеїв. Надані методи мають допомогти осучасненню та модернізації музейних експозицій для активної взаємодії відвідувачів і іх подальшим залученням.