ВПЛИВ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ НА ОЗЕЛЕНЕННЯ ВАРШАВИ - Пряха, Юлія Володимирівна; Гнатюк, Лілія Романівна (Теорія та практика дизайну, 2023)
Мета. Мета статті – проаналізувати вплив і наслідки Другої світової війни на озеленення, рослинність і деякі об’єкти інфраструктури Варшави. До початку Другої світової війни Варшава була дуже яскравим містом, це був культурний, економічний і політичний центр Польщі. Місто було відоме і завдяки старовинній архітектурі, включаючи Старе місто, яке було пізніше, у 1980 році, внесене до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. Місто мало велику кількість університетів, було відоме завдяки численним мистецьким і науковим досягненням. Через Другу світову війну Варшава зазнала серйозних руйнувань, зокрема пошкодження або знищення інфраструктури, історичних пам’яток, бібліотек, університетів, урядових будівель і важливих історичних церков. Досить швидко було оцінено, що 41% будівель були незначно пошкоджені або неушкоджені взагалі, тобто їх ремонт міг бути досить швидким або вони взагалі не потребували ремонту, 15% будівель визнали придатними для ремонту і 44% зовсім не придатними до відновлення. За 6 років війни постраждало дуже багато людей, точну кількість людей, які вижили, оцінити дуже складно. Люди або переїжджали самі, або їх примусово виселяли німці. З 1 300 000 людей, які жили у Варшаві в 1939 році, приблизно 500 000 були біженцями десь навколо Варшави. Потім вони почали швидко повертатися до міста та наповнювати руїни життям. Жоден із мостів через річку не вцілів. Тому довгострокове планування було досить складним завданням, але в короткій перспективі планувалось відновити інфраструктуру та надати житло людям. На відновлення Варшаві знадобилось понад 20 років. Одним із найпопулярніших парків довоєнної Варшави був парк Лазеньки, побудований польським королем Станіславом Августом Понятовським у 18 столітті. Іншим важливим зеленим простором для містян і досі залишається Саксонський сад, який уважається першим громадським садом. Під час відбудови велику увагу приділяли відновленню зелених просторів, завдяки чому сучасна Варшава часто опиняється серед рейтингів озеленених європейських столиць.