АНАЛІЗ ЕФЕКТИВНОСТІ РОБОТИ ЕЛЕМЕНТІВ ПРОСТОРОВОГО ПОКРИТТЯ - Машков, Ігор Леонідович; Скребнєва, Світлана Миколаївна; Баранецька, Дарія Сергіївна; Глушаниця, Анна Ігорівна (Теорія та практика дизайну, 2023)
У статті розглянуто проблему вибору конструктивної форми покриття будівлі для ефективного забезпечення виконання його функцій. Основні критерії під час вибору форми: функціональність і конструктивна надійність. Покриття являють собою систему об’ємних елементів, так званих структурних блоків. Робота просторового покриття може змінитись у разі зміни положення стрижнів у його елементах. Проведено вибірковий аналіз конструктивних рішень окремих елементів покриття з урахуванням ефективної роботи його складових частин. Мета. Визначення раціонального типу покриття з урахуванням ефективності його роботи в різних конструктивних варіантах. Методологія. Вибір форми покриття здійснюється за допомогою чисельних методів оптимізації, які реалізуються із залученням комп’ютерних засобів шляхом обрання раціональних конструктивних рішень окремих елементів покриття з максимально ефективним використанням їхніх складових частин. Результати. Робота стрижневої конструкції оцінювалась за значенням зусиль і деформуванням покриття залежно від напрямків розташування стрижнів у його елементах. Силові чинники та деформації змінюють свої значення та знак. Виявлені стрижні з максимальними значеннями зусиль. Дана оцінка деформації форми покриття внаслідок конструкційної зміни елементів. Наукова новизна. Відповідно до запропонованих варіантів систем проаналізовано найкоротший шлях від точок сприйняття зовнішніх силових дій до точок їх передачі в конструкції. Вибір раціональної форми здійснюється шляхом аналізу зміни напружено-деформованого стану просторового покриття. Практична значущість. Основна вимога до металевих конструкцій – відповідність конструктивної форми функціональним, естетичним і експлуатаційним характеристикам. Дослідження може принести користь, тому що під час проєктування конкретних об’єктів постає необхідність пошуку нових конструктивних рішень, що відповідають поставленим завданням для просторової конструкції з урахуванням специфіки її роботи.