Містобудівна та соціальна роль фізкультурно-спортивних зон закладів вищої освіти у контексті сталого розвитку - Агєєва , Галина Миколаївна; Чернишева, Марія Олегівна; Коробко, Катерина Валеріївна (Теорія та практика дизайну, 2021)
У роботі досліджується вплив фізкультурно-спортивних зон (ФСЗ) закладів вищої освіти на середовище тотальної урбанізації та можливість створення на їх основі своєрідних кластерів позитивних змін соціальної структури мегаполіса. Мета роботи — визначити основні містобудівні, архітектурно планувальні рішення ФСЗ території Національного авіаційного університету (НАУ), дослідити її роль у формуванні однієї з головних складових концепції сталого розвитку — соціального клімату району розташування; запропонувати додаткові заходи щодо посилення роли ФЗС НАУ у покращенні соціального клімату району розташування. Завдання дослідження. Для досягнення мети вирішуються такі завдання: здійснити пошук та аналіз архівних матеріалів, проєктної та експлуатаційної документації; провести аналіз містобудівної ситуації, що склалася впродовж останніх десятирічь; провести аналіз технічного стану об’єктів ФСЗ та оцінити можливість надання їм додаткових функцій. Методи дослідження — вивчення картографічних, фотографічних та проектних матеріалів; опрацювання відомостей з історії будівництва та експлуатації об’єкта дослідження; узагальнення особистого досвіду користування послугами об’єкта дослідження та волонтерської праці під час проведення масових заходів соціального спрямування; порівняльний та критичний аналіз, системний підхід до вивчення об’єкту як комплексу та виявлення його властивостей та зв’язків із зовнішнім середовищем. Результати. Проаналізовані дані, які характеризують об’єкт дослідження як складову території університету, та його роль у містобудівної ситуації та соціальному середовищі. Виявлені та оцінені зміни у структурі та навантаженні зони обслуговування ФСЗ, пов’язані із ущільненням забудови, розташованої поруч з університетом. Оцінений вплив відкритих територій ФСЗ та озеленених просторів НАУ на формування сприятливих мікрокліматичних умов та покращення екологічного стану довкілля. Оцінений технічний стан об’єктів ФСЗ. Запропоновані варіанти переоснащення глядацьких місць (трибун) стадіону. Виявлені можливості посилення соціальної функції ФСЗ, надання соціально спрямованих послуг нерегулярного споживання, тощо. Наукова новизна. На основі системного підходу до вивчення містобудівної ситуації, соціального середовища запропоновано створити своєрідні кластери позитивних змін соціальної структури Києва, зокрема, Солом’янського району. Для цього слід відновити експлуатаційну придатність будівель та споруд ФЗС НАУ, об’єднати їх функціонально з будівництвом нових та реконструкцією існуючих культурно — видовищних та дозвіллєвих закладів, розташованих поруч та побудованих у 1970-1980-і роки. Практична значущість. Отримані результати можуть бути використані при проведенні подальших досліджень особливостей формування та реорганізації ФЗС ЗВО; містобудівних та соціальних змін зон їх впливу; пошуку нових форм посилення соціальних функцій ФСЗ та надання соціально спрямованих послуг нерегулярного споживання. Створення кластерів позитивних змін соціального середовища, до складу яких можуть входити ФСЗ закладів вищої освіти, потребує подальшого та більш глибокого вивчення у межах містобудівної тематики наукових досліджень НАУ.