Пристосування транспортних засобів під заклади харчування - Гнатюк, Лілія Романівна; Новік, Ганна Володимирівна; Волошина, Наталія Миколаївна (Теорія та практика дизайну, 2020)
У статті розглянуто напрямки реконструкції та ревіталізації транспортних засобів, а саме літаків, після тривалої експлуатації, які втратили своє первісне призначення. В роботі запропоновано варіанти пристосування літаків під заклади харчування. Особливе значення в дослідженні надається збереженню первісного зовнішнього вигляду транспортних засобів. Їх пристосування для нової, альтернативної функції стає невід’ємним способом відродження і розвитку міської території. Метою роботи постає виявлення тенденцій з ревіталізації транспортних засобів на основі аналізу світових прикладів та пошук додаткових рішень для майбутньої реалізації проекту, задля збереження екологічних умов та покращення соціально-економічних та туристичних показників. За допомогою методів порівняльного аналізу світової та вітчизняної практики з ревіталізації транспортних засобів, визначено стан дослідження даної проблеми та варіанти її вирішення. Для визначення стратегій ревіталізації розроблено методику, яка складається з аналізу туристичних та економічних ресурсів в Україні. В Україні, а саме в Києві поки що нема транспортних об’єктів, які б були перетворені в заклади харчування, тому маємо за мету створити місце, яке б залишило свою історичну цінність, а також привертало б багато нових відвідувачів. Застосування методів ревіталізації, задля перетворення транспортного об’єкту у м.Київ в заклад харчування не лише відновить потенціал та забезпечить покращення соціально-економічних показників не тільки в столиці, а і в Україні в цілому, але і запровадить початок масштабних програм ревіталізації транспортних засобів