Тенденції використання берсо та пергол у ландшафтній архітектурі - Косик, Оксана Іванівна; Гуменюк, Марія Олександрівна; Горупаха, Віта Геннадіївна (Теорія та практика дизайну, 2020)
дана стаття присвячена садово-парковим конструкціям, які використовуються в ландшафтній архітектурі – берсо і пергола. На початку статті йдеться про історію виникнення, яка датується ще античним періодом. Вертикальне озеленення - модний, естетичний спосіб оформлення ділянки, що дозволяє незвично прикрасити, скорегувати ландшафт. Велика кількість витких рослин дає безмежні можливості для оформлення ділянки. Підтримуючі конструкції, повиті розкішною рослинністю, привносять у ландшафт нотки таємничості, підкреслюють природність рельєфу. Декоративні конструкції відрізняються зовнішнім виглядом і вирішують різні завдання ландшафтного дизайну. В роботі описуються відмінності між берсо і перголою, етапи створення конструкцій, їх роль та призначення в саду. Наприклад, пергола-ширма – ділить ділянку на зони, відокремлює різні стилі саду. Перголи використовуються у двох стилях – традиційному та сучасному. Пергола може стати не тільки прикрасою саду (ділянки), її також можна використовувати і в міському просторі. Берсо в цьому плані програє, тому що це дуже масивна конструкція і навряд чи впишеться у невеликий простір. На сьогоднішній день встановлювати берсо і перголу з економічних міркувань не дуже вигідно, на це потрібно багато місця і фінансових витрат. Але через 3-5 років все може кардинально змінитись, тому що декоративне садівництво стоїть на порозі нового витка інтересу до арочного перекриття в садовому просторі, наступним кроком якого може бути повернення берсо