Методичні прийоми до світлотехнічного та естетичного корегування пластичних форм об’єктів дизайну в інтер’єрі при штучному освітленні - Цой, Микола Павлович (Теорія та практика дизайну, 2019)
У статті розглянуто методику світлотехнічного геометричного моделювання системи найголовніших характеристик пластики форми для наочних зображень у найбільш складних випадках для практики – на каркасних кривих поверхнях форм предметного середовища в інтер’єрі. Проаналізовано метод двох поверхонь і метод графічних ітерацій та колового допоміжного проеціювання. Акцентовано увагу на тому, що побудова полисків, тіней і відблисків на поверхнях робить можливим світлотехнічне і естетичне корегування пластичних форм у процесі їх проектування в оточуючому середовищі Для створення методики відповідної побудови ортогональних проекцій були запропоновані дослідження з визначення найкоротших відстаней від точки до поверхні, з визначення блискучої точки на поверхні від точки випромінювання світла для даної точки спостереження. Доведено, що запропоновані засоби і методичні прийоми геометричного моделювання до світлотехнічного та естетичного корегування пластичних форм об’єктів дизайну в інтер’єрі при штучному освітленні розкривають методику геометричного моделювання системи основних світлотехнічних характеристик проектованих в інтер’єрі сучасних пластичних геометричних форм, що обумовлені точковим випромінюванням світла.