Особливості використання мінералів природних форм у перснях Андрія Комарова - Trykolenko, S. (Теорія та практика дизайну, 2018)
Стаття пропонує читачам ознайомитися з однією із найцікавіших тенденцій сучасного ювелірного мистецтва – використанні мінералів природних форм, з мінімальним втручанням обробки. Протягом багатьох століть натуральні форми кристалів нівелювалися, руйнувалися внаслідок огранки та надання їм стандартних силуетів. У статті наводяться приклади перснів молодого українського ювеліра Андрія Комарова, під час створення яких майстер базувався на гармонії природних форм, структур та забарвлення, підбираючи до них оправи, які б найкраще доповнювали вставки, при цьому не заважаючи їх сприйняттю глядачем. Митець використовує одну з найдавніших ювелірних технік – філігрань, створюючи художньо досконалі композиції, які розкривають природний потенціал обраних мінералів. Розглядаються різні варіанти вирішення перснів на основі однакових матеріалів.