Роль дизайну в формуванні комфортного середовища хоспісу - Nazaruk, A.; Mironenko, O. (Теорія та практика дизайну, 2017)
У статті розкрито сутність і роль дизайну в формуванні середовища хоспісів. Аналізуються основні складові поняття «комфорт» з точки зору організації предметно-просторового середовища хоспісів. До них належать: фізиологічні параметри середовища, психологічний клімат приміщень, соціальна активність пацієнтів. Встановлено, що комфорт досягається одночасною взаємодією всіх перерахованих вище складових, а варіації рівнів комфортності виражаються в типі і якості простору. Синтез цих складових при вивченні літературних даних і світового досвіду проектування хоспісів дозволив виділити ряд характерних функцій дизайну при формуванні простору. На основі цього розглядаються шляхи організації комфортного середовища за рахунок грамотного застосування засобів дизайну. Відповідно до висунутих положень сформовані основні значення дизайну в проектуванні хоспісів.