Характеристика типології архітектури промислової спадщини XVIII - початку XX століття в Чеській Республіці - Fetisov, O. (Теорія та практика дизайну, 2015)
Дане дослідження присвячене проблемі архітектури промислового спадщини в Чеській Республіці. В даний час історичні об’єкти промислової архітектури (архітектури промислової спадщини XVIII - початку XX століття) і промислових районів є невід’ємною частиною міського середовища. Зазначено, що суспільство змінило підхід до осмислення промислової архітектурної типології на початку пост-індустріальної епохи. В результаті промислова архітектура втратила свою функціональність. Найбільш значимі промислові будівлі XVIII - початку XX століття знаходяться в спустошених областях або є об’єктами з неефективним або неактивним виробництвом. Методологія даної роботи передбачає аналіз загальних характеристик архітектури промислової спадщини в Чеській Республіці. Виявлено та охарактеризувано архітектуру промислової спадщини XVIII - початку XX століття в Чеській Республіці у відповідності до наступних критеріїв: функціональних характеристик, типів промисловості, розмірів загальної площі, знаходження в міській структурі, кількості поверхів, року зведення, архітектурного стилю, розташування та типу захисту. Типові види промисловості для архітектури промислового спадщини були відібрані з класифікації видів економічної діяльності (CZ-NACE). Загальні висновки були розроблені на підставі результатів даного дослідження роботи.